Arabic Bosnian Bulgarian Croatian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Hungarian Italian Latvian Lithuanian Norwegean Portugese Russian Swedish Slovenian Spanish Chinese

Podržite Mirovnu zajednicu u Kolumbiji!

U posljednjih 17 godina Mirovna zajednica iz San José de Apartadó je odlučila da se odupre preseljenju prigrli nenasilje i zajednički radi na stvaranju boljeg svijeta za buduće generacije.

Od njenog formiranja 1997. godine ubijeno je preko 200 farmera iz regiona.

Zbog ekonomskih interesa vezanih za njihovu zemlju i neprekidnog prisustva ilegalne paravojske i gerile, Zajednica je u ozbiljnoj opasnosti i oslanja se na prisustvo Međunarodnih mirovnih brigada (PBI) kako bi se spriječili dalji napadi na njene članove.

Ustavni sud je 2012. godine naredio državi Kolumbiji da preduzme hitne korake za popravljanje sigurnosti za Mirovnu zajednicu iz San José de Apartadó i da omogući postizanje pravde za zločine počinjene protiv njih. (Sudska naredba 164 - juli 2012.).

Međutim, kolumbijske vlasti se nisu držale naredbe pa su se napadi na zajednicu nastavili.

Dok se svi ovi koraci ne provedu, život će i dalje biti opasan za sve one koji žive u Mirovnoj zajednici.

Naša poruka:

Dragi Kolumbijski ambasador,

U 17 godina postojanja Mirovna zajednica iz San José de Apartadó se suočava sa nemilosrdnim prijetnjama, napadima, stigmatizacijom i ubistvima. Dok država Kolumbija ne poduzme efektivne akcije, zajednica će i dalje biti izložena napadima. Molim vas da zamolite Vladu Kolumbije i Ured državnog tužioca da u potpunosti poštuju naredbu Ustavnog suda 164 (juli 2012.) tako što će:

  • Izraditi planove za formalno priznanje humanitarnih zona da bi se uklonili trenutni sigurnosni rizici sa kojima se Zajednica suočava
  • Osnovati Sudsku komisiju za rješavanje prošlih nekažnjenih zločina.

S poštovanjem,

Ime:
Prezime:
Zemlja:
Email:

Želim da Međunarodne mirovne brigade (PBI) dobiju moje kontakt podatke i da me informišu o ovoj kampanji kao i o drugima koje oni podupiru.